Od 31.10. do 21.11.2014. u Varaždinu se održava manifestacija pod nazivom MJESEC ASTRONAUTIKE u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS) te suorganizatora Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina, Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždina i Astronomsko astronautičkog društva Zadar (AADZ), a domaćin je Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin. Ova manifestacija ima tradiciju održavanja preko 40 godina sa ciljem popularizacije astronautike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja te izložbom fotografija /autori D. Lozovina, K. Pavleš i Ivo Dijan koji je ujedno autor postave/ o razvoju astronautike od prvih sovjetskih i američkih svemirskih letjelica pa sve do današnjih nevjerovatnih podviga „malih svemirskih divova“ koji nam svakodnevno iz dalekog svemirskog prostranstva šalju sve više podataka iz kojih saznajemo kako je nastao i kako se razvija Svemir.

Nakon što smo sa ovom manifestacijom proteklih godina obišli Garešnicu, Zadar, Obrovac, Zagreb, Pulu,Vinkovce, Novu Raču, Rijeku, Križevce i mnoge druge gradove sa ciljem popularizacije atronautike i raketnog modelarstva stigli smo u Varaždin kako bi promovirali astronautiku i zainteresirali mlade naraštaje, a naročito osnovce, za raketnu tehniku i raketno modelarstvo.

 

 

 

Petak, 31. 10. 14. u 18,30 u Križanićevoj 33

 

  • Lansiranje amaterskih raketa
  • Otvorenje izložbe fotografija o razvoju svemirskih letova
  • Predavanje „Mars – istraživanja i letovi“ (Dinko Brautović i Zlatko Ciganj iz Akademsko astronomskog društva Rijeka)
  • Motrenje noćnog neba pomoću teleskopa

Srijeda, 5. 11. 14. u Elekrostrojarskoj školi u 19 sati

 

  • Predavanje „Let Chang 5-T1 - kineski planovi i povratak na Mjesec Goran Hudec iz Zagreba)

Ponedjeljak, 10. 11. 14. u Skupštinskoj dvorani Županijske palače na Franjevačkom trgu 7a s početkom u 18 sati

 

  • Predavanje „Svemirski letovi i privatna industrija“ (Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja Zagreb)

Utorak, 18. 11. 14. 18 sati u dvorani palače Herzer, Franjevački trg 6

 

  • Predavanje „Komete-svemirski putnici iz daleka ili samo led s kamenjem“ Misija Rosetta na tragu odgovora“ ( doktor Tihomir Marjanac, poznati hrvatski istraživač meteorita, Prirodoslovno matematički fakultet Zagreb)

 

Poziv – građanima, učiteljima, profesorima osnovnih i srednjih škola i fakulteta, učenicima i studentima da dođu na otvorenje i sva predavanja.