Adresa: 42230 Ludbreg, Trg Svetog Trojstva 16

Telefon: 042/811 074

Predsjednik: Zvonko Magić/9A2AE, Ludbreg, F. Galovića 25, mobitel: 091 1404001

Tajnik: Ivan Marcijan/9A2AY, Ludbreg, Vinogradska 46, tel: 810-908

Izvršni odbor: Željko Biškup; Nevenko Brcković/9A2DA; Ivan Potočki; Željko Roščić/9A3DF; Tomislav Varga/9A5BVT i Saša Vincetić/9A3AG

Nadzorni odbor: Dražen Brzaj/9A3RT;  Dražen Gašparić i Zvjezdana Roščić (predsjednica)

Voditelj sekcije za amatersku radiogoniometriju: Ivan Marcijan

Voditelj sekcije za radio komunikacije: Saša Vincetić

Broj članova: 63

Prostorije: 6 prostorija 62m2

Godina utemeljenja: 1954.

Vrijednost imovine: 389.979,27

Sažetak 1994.

Radioklub Ludbreg 9A1EZA osnovan je 29. srpnja 1954. godine. Osnovali su ga Zvonimir Jany, Krunoslav Perin i Milan Molnar. Uz manje poteškoće zbog stalnog preseljavanja klub je dobro radio sve do 1962. godine, kada su članovi  zbog nedostatka odgovarajućeg prostora morali prekinuti sve organizirane aktivnosti. 

Rad kluba obnovljen je 1966. godine zahvaljujući Antunu Matijašec koji je bio kasnije i dugogodišnji tajnik kluba. Klub je od tada organizacijski i kadrovski ojačan nekolicinom vrsnih radio amatera od kojih su još uvijek aktivni Ivan Marcijan i Nevenko Brcković. Pored toga Antun Matijašec je uspio osigurati redovitu materijalnu potporu Općine Ludbreg.

Dvije godine nakon obnavljanja rada, nabavkom suvremenijih uređaja, klub postiže zapažene rezultate u svim oblicima radioamaterizma, a mlađi operatori predvođeni Ivanom Marcijanom i Nevenkom Brckovićem iz godine u godinu afirmiraju na najbolji mogući način radioamaterizam i svoj klub u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji, a kasnije i u Europi.

Klub postaje poznat po amaterskoj radiogoniometriji ("lov na lisicu"). Ova tehničko-sportska disciplina počinje se razvijati u Ludbregu 1972. godine, i od tada se redovito postižu vrhunski rezultati. Sve do sredine osamdesetih godina Radioklub Ludbreg, jedini u Hrvatskoj, njeguje ovu disciplinu. Svakako najbolji rezultat ludbreških radiogoniometrista postigao je Zvonko Magić 1981. godine osvojivši prvo mjesto na međunarodnom prvenstvu Mađarske u juniorskoj konkurenciji.

Pored uspjeha u amaterskoj radiogoniometriji, održavanju radioveza na kratko-valnom području, značajno je osvajanje nekoliko svjetski najcjenjenijih radioamaterskih diploma od kojih su najvažnije: 5BDXCC, WAJA 21 MHz, JCC-300, WPX, 5BWAC, 5BWAZ.

Ne zapostavljajući rad na kratkovalnim opsezima, operatori početkom osam-desetih godina sve se više orijentiraju, u skladu s ukupnim tendencijama u radioamaterizmu, radu na 144 MHz. To je postalo izraženije nabavkom kvalitetnijih uređaja i izradom antenskog sustava koji je omogućavao održavanje radioveza  refleksijom od meteoritskih tragova refleksijom od Mjeseca, sporadičnog E sloja i polarne svjetlosti. U radu refleksijom od meteoritskih tragova Radioklub Ludbreg je sa preko 600 kompletiranih radioveza iz različitih lokacija u samom vrhu ovog oblika rada u Hrvatskoj. 

19. prosinca 1980. godine operator Velimir Jež-Piki, uspostavio je prvu radiovezu u povijesti radioamateizma refleksijom od polarne svjetlosti na području južne Europe, a 1989. godine Ivan Marcijan je nakon dugotrajnih priprema i kompletiranja tehničke opreme  u prosincu uspostavio i prvu s pozivnim znakom 9A1EZA radiovezu refleksijom od mjeseca na 144 MHz sa američkim radioamaterom KB8RQ.

Od 1990. godine ludbreški radioamateri, osim zapaženih uspjeha u "osnovnoj djelatnosti", postaju organizacijski najsposobniji Radioklub u Republici Hrvatskoj, pa tako 3 puta za redom organiziraju državno prvenstvo Hrvatske u amaterskoj radiogoniometriji. 

Zahvaljujući prije svega golemom trudu i osobnom radu mnogobrojnih članova, ali i razumijevanju predstavnika vlasti, klub danas ima lijepo uređene i suvremeno opremljene prostorije ukupne površine 84 m2 kvadratna smještene na prvom katu "stare škole" u kompleksu dvorca Bathany. Tu se nalazi učionica za izvođenje teorijske i praktične nastave, radionica za izradu elektroničke opreme i uređaja, prostorija za kratkovalnu i prostorija za ultrakratkovalnu radio-stanicu te skladište. Prema posljednjoj evidenciji  klub okuplja 67 članova od toga  5 operatora A razreda, 16 operatora B razreda, 25 operatora C razreda i 2 operatora D razreda.  Sekcija za ARG ima 22 člana, dok se konstruktorskim radom aktivno bavi 7 članova kluba.

Daljnji planovi ludbreških radioamatera su stvaranje što boljih materijalno-tehničkih uvjeta za rad refleksijom od mjeseca na višim opsezima. Pri tome će do izražaja doći ranije stvoreni preduvjeti: kvalitetni antenski sustavi i uređena lokacija na obližnjoj planini Ivančici na visini od 1061 m. 

Zahvaljujući kontinuiranom radu od 1966. godine u klubu je dosegnuta današnja kvaliteta razvoja, a nije fraza ako se kaže da je sve ovo vrijeme u klubu bila vladavina rada, reda i odgovornost kojima još treba dodati neizmjernu ljubav prema radioamaterizmu. Sve aktivnosti brižno su planirane i provođene dogovorom Izvršnog odbora kluba, u sastavu: Nevenko Brcković - predsjednik, Zvonko Magić - dopredsjednik, Ivan Marcijan - tajnik, članovi Željko Biškup, Ivan Potočki, Željko Roščić i Damir Špikić, te Dražen Nofta - šef amaterske radiostanice 9A1EZA i Dražen Brzaj - šef amaterske radiostanice 9A1CMT, kao i ostalih vrijednih članova Radiokluba Ludbreg.

Dodatak sažetku 2004.

Monografija Radiokluba Ludbreg nije, nažalost, izdana 1994. godine. Ili na sreću. Ovo izdanje monografije povodom 50. obljetnice osnivanja kluba obogaćeno je svim bitnim događajima u proteklih 10-ak godina. 

Na području operatorskog rada naglasak je bio na natjecanjima na višim frekvencijama, dakle 144, 432 i 1296 MHz. Tu je osvojeno više desetaka najviših mjesta u Hrvatskoj. Dobar dio tih uspjeha postignut je zahvaljujući vrhunskoj opremi koju je klubu na raspolaganje stavio Zvonko Magić 9A2AE. Na vrhu Sigečak iznad Ludbrega postavljeni su na zajedničkom stupu antena 8x2M8WL (16 m duljine!) za 144 MHz te 8x432-9WL za 432 Mhz. Vrhunski prijemnici i predajnici omogućili sa da Zvonko i u pojedinačnoj konkurenciji bude gotovo nepobjediv i da postavi nekoliko hrvatskih rekorda. 

Na klupskoj zgradi u Ludbregu je 2000. god. postavljen quad 4 elementa za 14,21 i 28 MHz čime je i standard opreme na kratkom valu vidno poboljšan. Klupski operatori sudjelovali su na važnijim svjetskim natjecanjima i postigli nekoliko europski vrijednih rezultata u konkurenciji «low power» (mala snaga) s nekoliko različitih lokacija u okolici Ludbrega. 

Tehničko obrazovanje i odgoj mladih i dalje je konstantna aktivnost u klubu. Kroz tečajeve za konstruktore i tečajeve za radiogoniometriju prošle su nove generacije mladih. Satistika kaže da je u dosadašnjo povijesti Radiokluba Ludbreg kroz različite vrste tečajeva, a bilo ih je 42, prošle su 32 generacije s preko 500 mještana Ludbrega i okolice. Održano je više od 3500 sati teorijske i praktične nastave. 

Amaterska radiogoniometrija i dalje je u fokusu interesa. Radioklub Ludbreg organizirao je prva dva nacionalna prvenstva u osamostaljenoj Hrvatskoj 1992. i 1993. godine. No kruna dugogodišnjeg rada i možda najvažniji događaj u povijesti kluba bila je organizacija 12. prvenstva I regiona IARU u amaterskoj radiogoniometriji od 7. do 12. rujna 1999. godien u Ludbregu. Na prvenstvu je učestvovalo ukupno 339 sudionika iz 23 zemlje Europe, Afrike i Azije. Na pripreme i provedbu prvenstva utrošeno je ukupno 887 radnih dana ili 7088 radnih sati, a u organizaciji je učestvovalo 75 volontera. Sudonici prvenstva su se složili da je to bilo najbolje organizirano prvenstvo do tada i da će novopostavljene standarde biti teško dostići. 2004. god. obiljžili smo i 30. obljetnicu Otvorenog prvenstva Ludbrega u amaterskoj radiogoniometriji.

Za potrebe 12. prvenstva I regiona IARU razvijeno je nekoliko vlastitih rješenja opreme za natjecanje u radiogoniometrijii i software za obradu podataka. Konstruktorska sekcija i dalje brine o održavanju antena i ostalih klupskih uređaja.

Od 2002. godine uvriježilo se i redovno izdavanje klupskog godišnjaka koji daju pregled svih važnijih aktivnosti u klubu u protekloj kalendarskoj godini.

Radom kluba rukovodi Izvršni odbor u sastavu: Zvonko Magić – predsjednik, Saša Vincetić – potpredsjednik, Ivan Marcijan - tajnik te članovi Željko Biškup, Nevenko Brcković, Ivan Potočki, Željko Roščić i Tomislav Varga.