Po lijepom sunčanom vremenu u subotu 21. svibnja održan je još jedan Dan tehničke kulture u Varaždinu kao značajan doprinos proslavi 70. godišnjice tehničke kulture u Hrvatskoj. Ova manifestacija sastavni je dio javnih potreba Grada Varaždinu a financijski je pomogla i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Glavna manifestacija uz dvjestotinjak sudionika, učenika osnovnih i srednjih škola, članova udruga tehničke kulture i građana, održana je lokaciji oko Starog Grada, kao i na drugim lokacijama prema specifičnim potrebama udruga. Pored neposrednih učesnika danu tehničke kulture bio je prisutno i više stotina djece, mladih i odraslih građana, kao i turističkih grupa koje su se zatekle u Varaždinu. Željko Medved, član Upravnog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture, pozdravio je sve aktiviste istaknuvši obilježavanje 70 godina tehničke kulture kao neizostavnog dijela opće kulture u Hrvatskoj.

 Bilo je tu zmajeva, balona, raznih letjelica s daljinskim upravljanjem i ugrađenim kamerama za snimanje iz zraka, modelarskih uradaka, raketa, radiouređaja, robota, fotografija, fotoaparata, biciklista i kajak kanua. Posjetitelji, posebno mladi,  mogli su isprobati modelarske strojeve, robotska kolica, izradu i podizanje zmajeva, održavanje veza, voziti bicikl na improviziranom prometnom poligonu ili sjesti u kanu.

 Pored aktivista zajednica tehničke kulture Grada Varaždina i Varaždinske županije sudjelovati su i aktivisti Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin s više sekcija i vrsta aktivnosti, zatim Modelarski centar s zrakoplovnim modelima i modelarskim automobilima, Radioamaterska udruga Sloga sa svojom opremom, Kajak kanu klub s kajacima i kanuima koje sami izrađuju, Foto klub Sloboda s predstavljanjem svojih aktivnosti, Udruga „Robofreak“ sa izložbom robotike, te Radio klub Varaždin koji je na lokaciji Vinikovčak održavao veze s amaterima čitavog svijeta. Lijepo je bilo vidjeti i mnoštvo građana sa svojom djecom i unucima  koji su također spontano sudjelovali u ovoj lijepoj manifestaciji tehničke kulture. Neki su građani pokazali čime se bave u slobodno vrijeme. Sve su to snimali fotoamateri, zatim Varaždinska televizija i Hrvatska radiotelevizija. Dan tehničke kulture zabilježili su i brojni portali, radiopostaje i tiskani mediji.

 

 

Web by eSENTIO