"Vanima" - Varaždinski animatori


Na početku treba reći da je nekoliko dječjih animiranih filmova, koji su vrijedna ostvarenja, nastalo u Varaždinu već šezdesetih godina, ali se varaždinska djeca animacijom sustavno počinju baviti tek 1986. godine, pojavom VANIME – grupe za animirani film na II. osnovnoj školi Varaždin.
 
Dubravka Kalinić-Lebinec i Srećko Lebinec, uspješni voditeljski tandem, osnivači su varaždinske škole animiranog filma VANIMA. Dubravka Kalinić-Lebinec, učiteljica na II. osnovnoj školi Varaždin i Srećko Lebinec, novinar i urednik  na Gradskom radiju - Radiju 042, izvanredno su surađivali kao voditelji, ostvarujući nekonvencionalnu radnu atmosferu u Vanimi, a rezultat je šezdesetak dječjih animiranih filmova koji ni jednom nisu prošli nezapaženo na državnim revijama, a prikazivani su i na prestižnim festivalima dječjih filmova izvan granica Hrvatske.
 
U 15 godina rada, kroz Vanimu je prošlo oko 150 autora i snimilo se šezdesetak filmova u različitim animacijskim tehnikama.
 
Potpora, organizacija i prostor Vanime
 
Od malog školskog kluba, koji je prve četiri godine (od 1986. do 1990.) djelovao na II. osnovnoj školi Varaždin, Vanima je postala radionica za cijeli grad.
 
Od 1990. godine, zahvaljujući tadašnjem direktoru Ernestu Fišeru stalnom podupiratelju Vanime, Vanimatori dobivaju svoje vrijeme u dječjem odjelu Knjižnice i čitaonice Metel Ožegović. Iako je taj period, u kojem su djeca radila okružena knjigama i susretljivošću osoblja Knjižnice, nedvojbeno ostavio traga u filmovima, Vanima traga za svojim prostorom.
 
 
Od 1999. godine mladi su se animatori, s predsjednicom Dragicom Vitez, koja je radila u Odjelu za kulturu Grada Varaždina, izborili za svoj prostor u poslovnoj zgradi Fime.
 
Sezonu 1999./2000. Vanimatori rade u svom prostoru, a uz zalaganje predsjednice i podršku Grada nabavljeni su i animatorski stolovi. To je bila 14. godina djelovanja Vanime, a Vanimini su voditelji još uvijek posuđivali kameru i ostalu filmsku opremu.
 
Nova Vanima
 
2002. godine Grad Varaždin osigurava sredstva za digitalnu kameru i kompjutorsku opremu koja je bila uvjet za nastavak djelovanja Vanime. Sada je Vanima s tehničke strane solidno opremljena. Od 2001. do 2003. godine je razdoblje pozitivnih promjena u tehnološkom opremanju Vanime, ali i razdoblje vidljive stagnacije u stvaralačkom djelovanju.
 
 
Iz Vanime je otišao Srećko Lebinec, a time se raspao voditeljski dvojac koji je 15 godina odgovorno, ozbiljno i optimistično funkcionirao. Sada u voditeljski rad ulazi  i dugogodišnji član Vanime i autor mnogih filmova, Hrvoje Selec.

Web by eSENTIO