U subotu 1. lipnja na prostoru oko Starog Grada održan je već tradicionalni Dan tehničke kulture u Varaždinu, kojeg organizira Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina sa svojim udrugama. Ovog puta svoje su aktivnosti prikazali članovi čak desetak udruga i brojni učenici osnovnih i srednjih škola i ostali građani. Bilo je tu zmajeva, balona, raznih letjelica, inovacija, modelarskih uradaka, raketa, radiouređaja, robota, fotografija, fotoaparata, biciklista i kajak kanua. Brojni posjetitelji, posebno mladi,  mogli su isprobati modelarske strojeve, robotska kolica, izradu i podizanje zmajeva, održavanje veza, voziti bicikl na improviziranom prometnom poligonu... Za odličan ugođaj po lijepom sunčanom vremenu i prekrasnom ambijentu Starog grada svakako treba zahvaliti članovima Društva pedagoga tehničke kulture, Modelarskom centru, Radioamaterskoj udruzi Sloga, Foto klubu Sloboda, Foto klubu Varaždin, Astronomskom društvu, Auto klubu Varteks i Kajak kanu klubu "Varteks". Radio klub Varaždin održavao je veze iz dislociranog prostora Vinokovščak, dok su Društvo inovatora Varaždinske županije i Udruga za promicanje novih tehnologija „Robofreak“ svoje aktivnosti prezentirali u sklopu Gospodarskog sajma na Kapucinskom trgu. Mnoštvo robota s kojima su mladi robotičari pobjeđivali na međunarodnim i svjetskim natjecanjima bilo je izloženo na navedenom sajmu. Više posjetitelja se okušao u natjecanju s robotima pod nazivom „roboalka“.

 

U akciji su sudjelovali učenici (mladi tehničari) i učitelji tehničke kulture većine gradskih i nekoliko ostalih osnovnih škola. Manifestacija postaje tradicionalna sa željom da mladi i odrasli pokažu čime se bave, a ove je subote sudjelovalo najviše članova udruga tehničke kulture, djece, mladih i građana. Varaždinci i brojne ekskurzije stranaca i domaćih skupina su mogli razgledati izložbeni dio kojim je prikazano što se u udrugama radi kroz godinu, a mogli su vidjeti različite modele i makete, uređaje, letjelice i rakete koje su puštali mladi raketari Elektrostrojarske škole. Daljinski upravljane letjelice s ugrađenim kamerama snimale su događanja oko Starog Grada. Prikazano je i nekoliko kajaka s opremom. Dio posjetitelja sudjelovao je u manifestaciji puštanjem svojih zmajeva zajedno s članovima varaždinskih udruga. Mnogi mladi i poneki stariji posjetitelji izrađivali su svoje modelarske uratke na modelarskim strojevima, montirali su i puštali zmajeve. Na posebnom poligonu biciklisti su isprobavali vožnju spretnosti uz postavljene prepreke i prometne situacije. Sve su snimali fotoamateri svojim kamerama.

 

Dan tehničke kulture u Varaždinu brojni posjetili su među ostalim gradonačelnik Ivan Čekoh i pročelnica pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Grada Varaždina Draženka Dević. Samu manifestaciju pomogli su i firma Atinel d.o.o. i McDonalds.

 

 

Web by eSENTIO