Treća osnovna škola Varaždin i ove je godine bila uspješan domaćin Županijskom natjecanju mladih tehničara. Sudjelovalo je ukupno 154 učenika iz svih osnovnih škola raspoređenih u 12 kategorija (7 u H programu i 5 u P programu). Samo natjecanje sastojalo se od pismene provjere znanja iz nastavnog predmeta tehničke kulture, zatim izrade tehničke tvorevine i obrane rada. Bilo je zanimljivo vidjeti kako su se mladi tehničari snašli u rješavanju teoretskih i praktičnih znanja po pojedinom razredu i kako su izrađivali zadane tehničke tvorevine.

 U konkurenciji 24 mladih tehničara petih razreda, koji su pored teoretskih poznavanja gradiva rješavali praktičan zadatak iz modelarstva, prvo mjesto osvojio je Fran Kosec iz OŠ Trnovec (mentor Domin Jurišić), drugo mjesto pripalo je Greti Šimunec iz 3. OŠ Varaždin (mentorica Ines Brckan), dok je treće mjesto osvojila Ana Perić iz OŠ Donja Voća (mentor Tomislav Čavlek.

 Mladi tehničari šestog razreda, njih 27, su pored teoretskog znanja pokazali i umijeće izrade graditeljskog objekta. Najbolja je bila Jelena Ferenčak iz OŠ Ivanec (mentorica Anđelka Barlek), druga je bila Paula Jovan iz 2. OŠ Varaždin (mentor Miroslav kukec), a treće mjesto pripalo je Karli Barbir iz OŠ kamenica (mentor Zlatko Horvat).

 Učenici sedmih razreda pokazali su svoje znanje u dvije kategorije. U području strojarskih konstrukcija prvo mjesto je pripalo Davidu Harjaču iz OŠ Ivanec (mentorica Anđelka Barlek), a slijede Dora Androlić iz 2. OŠ Varaždin (mentor Miroslav Kukec) i Erik Bencek iz OŠ kamenica (mentor Zlatko Horvat). Kod obrade materijala najviše teoretskog i praktičnog znanja pokazao je Ivan Triplat iz OŠ Veliki Bukovec (mentorica Nada Gačić), a slijede Roko Rukelj iz OŠ Petrijanec (mentorica Kristina Špoljar Petrović), te Viktor Starčević iz 6. OŠ Varaždin (mentor Marko Martinec).

 I mladi tehničari osmih razreda mogli su birati jedno od dva područja. Iz elektrotehnike najbolji je bio Šimun Ćosić iz OŠ Beletinec (mentor Zlatko Horvat), druga je Julija Banfić iz OŠ Cestica (mentorica Katica Erlih), dok je treće mjesto pripalo Borni Kolačko iz OŠ Bednja (mentor Vlado Abičić). Svi su oni također rješavali test iz tehničke kulture i rješavali praktičan zadatak. U području elektronike najviše bodova osvojila je Vanda Vrček iz 6. OŠ (mentor Marko Martinec), Lovro Maček iz OŠ Ivanec (mentorica Anđelka Barlek) bio je drugi, a treće mjesto osvojila je Olivera Rak iz OŠ Ludbreg (mentorica Petra Kocijan).

 U svim ostalim područjima natjecanja mogli su sudjelovati mladi tehničari od petog do osmog razreda. Rješavali su testove razreda koji pohađaju, a svi su imali jednak praktičan rad. Iz robotike prvo mjesto pripalo je Mirti Obelić iz 5. OŠ Varaždin (mentorica Ines Brckan), drugi je Marino Bruža Habek iz OŠ Ivanec (mentorica Anđelka Barlek), dok je treće mjesto osvojio Nino Petek iz 6. OŠ Varaždin (mentor Marko Martinec.

 U fotografiji u konkurenciji 15 natjecatelja prvo mjesto osvojila je Petra Pešić iz 6. OŠ Varaždin (mentor Marko Martinec), druga je Elena Draganić iz OŠ Ivanec (mentorica Anđelka Barlek), a treća Tia Labaš iz 6. OŠ Varaždin (mentor Marko Martinec).

 Održano je i natjecanje pod nazivom robotsko spašavanje žrtve. Najbolji je bio Juraj Kolarić iz 6. OŠ Varaždin (mentor Marko Martinec), dok su drugo i treće mjesto osvojili Maksim Tušek i Filip Grabar iz 1. OŠ Varaždin (mentor Ivica Kolarić).

 Prva tri mjesta iz automatike osvojili su Luka Knapić, Noa Turković i David Hrastovec, svi iz OŠ Gornji Kneginec (mentor Željko Šavor).

 Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina na natjecanje je privuklo 13 mladih tehničara. Prvo mjesto osvojila je Lea Vidaček iz 3. OŠ Varaždin (mentorica Ines Brckan), drugi je Jan Brckan iz 2. OŠ Varaždin (mentor Miroslav kukec), a treći  je Josip Kosec iz OŠ Trnovec (mentor Domin Jurišić).

 Natjecanje iz radiokomunikacije održano je u školskoj učionici i na otvorenom prostoru. Slobodan Popović iz OŠ Ludbreg bio je prvi (mentorica Petra Kocijan), druga je Ella Đakulović iz OŠ Tužno (mentorica Nikolina Miholić), dok je treće mjesto pripalo Matei Barić iz OŠ Ludbreg (mentorica Petra Kocijan).

 Prema propozicijama svi prvoplasirani mladi tehničari sudjelovat će početkom travnja na 62. Natjecanju mladih tehničara Hrvatske u Primoštenu. Na natjecanje će biti pozvani i neki drugoplasirani i čak trećeplasirani mladi tehničari Varaždinske županije.

 

Web by eSENTIO