Zajednica tehničke kulture Grada Varaždina, u suradnji s Modelarskim centrom Varaždin i Aeroklubom Varaždin, organizirala je 5. lipnja 2021. na prostoru varaždinskog aerodroma 12. Dan tehničke kulture u sklopu kojeg je održana je i prva Dronijada. Ovogodišnje događanje posvećeno je i proslavi 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture te obilježavanju 26. godina djelovanja Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina. Po prvi puta u Varaždinu su održane atraktivne FPV utrke dronova u zatvorenom poligonu, a predstavljeno je i komercijalno letenje dronovima.
Unatoč epidemiološkoj situaciji, uz pridržavanje mjera predstavili su se: Društvo pedagoga tehničke kulture s više sekcija i vrsta aktivnosti, zatim Radioamaterska udruga Sloga sa svojom opremom, Kajak kanu klub Varteks s kajacima koje sami izrađuju, Foto klub Sloboda s predstavljanjem svojih aktivnosti, Ljubitelji oldtimera i stare tehnike sa svojim automobilima, Astronomsko društvo Varaždin sa teleskopima, Aeroklub Rudolf Fizir s zrakoplovnim modelima na daljinsko upravljanje, maketarska sekcija Autokluba Varteks Varaždin, klubovi zrakoplovnog modelarstva i dronova iz Čakovca i Zagreba, te članovi Aerokluba Varaždin. 

Modelarski centar Varaždin predstavio se zrakoplovnim modelima i modelarskim automobilima, a posebno iznenađenje bila je velika daljinski upravljana replika prvog hrvatskog aviona kojeg je 1910. godine u Zagrebu izgradio inženjer Slavoljub Penkala.
Svoje aktivnosti prikazala je i Hrvatska vojska. Hrvatska gorska služba spašavanja prikazala je dronove koje koriste u potragama, Fakultet organizacije i informatike dronove koje koriste u nastavi, a Auto Zubak predstavio je električne automobile.
Gotovo 200 sudionika je od 10 do 18 sati posjetiteljima pružalo mogućnost upoznavanja s radom brojnih članica ZTK te Aerokluba Varaždin. Dronijadu i ostala događanja je vidjelo oko 1500 posjetitelja, učenika osnovnih i srednjih škola  te ostalih građana sa djecom koji su uživali gledajući akrobatske letove RC modela aviona i jedrilica, a najmlađe je najviše zanimao poligon za RC automobile.
Organizaciju ove manifestacije pomogli su: Parkovi d.d. Varaždin, Gradska tržnica d.o.o. Varaždin, Čistoća d.o.o. Varaždin, DVD Biškupec, Magic NET Ludbreg, Auto Zubak Varaždin, Leramis d.o.o. Varaždin, Croatia osiguranje d.d. Varaždin, Godar d.o.o. Varaždin, ExaByte d.o.o. Varaždin, Limitless Design j.d.o.o. Zagreb, Gradski muzej Varaždin, Općina Trnovec Bartolovečki te Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Web by eSENTIO