Jedan od najmlađih klubova u sastavu Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina je Foto klub Varaždin osnovan 1999. godine. Iako neki klubovi tehničke kulture na ovom području broje znatno više godina djelovanja, neki i 60 godina, za Foto klub Varaždin s pravom se može reći da spada među najaktivnije i da postiže vrlo zapažene rezultate. Na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu u proteklih deset godina izložili su ukupno preko 360 fotografija.


Međunarodni uspjesi

Na 32 međunarodne izložbe 62 člana Kluba do sada je izložilo 97 fotografija. Posebno treba istaknuti višestruko sudjelovanje mladih fotografa na izložbama Međunarodnog doživljaja baštine pod visokim pokroviteljstvom UNESC-a i Vijeća Europe. Na ovim izložbama sudjelovali su Saša Kalčik, Anja Strelec, David Juzbašić, Dunja Posavec, Vida Meić, Ivica Papec, Mateja Orak i Jelena Hajduk. U strogoj konkurenciji Hrvatsku na izložbi Međunarodnog doživljaja Baštine zastupa godišnje 4-6 fotografija izabranih od velikog broja temeljem natječaja. Zanimljivo je da se fotografije izlažu u gotovo pedesetak država Europe i nekim drugim zemljama.

 

Na najvećoj međunarodnoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva u Republici Češkoj, Foto klub Varaždin je 2008. godine dobio najvredniju nagradu „Ružu Lidica“. Isto tako ovo priznanje dobile su članice Foto kluba Ana Sever, Dunja Posavec i Sara Cuklin. Na istoj izložbi desetak članova dobilo je pohvale za izložene radove. Godine 2009. uspjeh je ponovljen, tako da je četvero članova Foto kluba Varaždin (Aleksandar Prica, Elena Kostanjevec, Marko Duspara i Sara Cuklin) u konkurenciji  22000 radova iz 67 zemalja Svijeta osvojilo nagrade.

 

Fotografije članova Foto kluba Varaždin do sada  su uvrštene u 7 nacionalnih kolekcija koje su Hrvatsku zastupale na izložbama u Španjolskoj, Slovačkoj, Luksenburgu, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Kini, Koreji i Australiji.

 

Izlaganje na izložbama u Hrvatskoj

Članovi Foto kluba Varaždin uspješno su izlagali i na 54 izložbe u Hrvatskoj. Na ovim izložbama 271 fotografiju izlagalo je 160 članova. Na izložbama u Hrvatskoj prve nagrade osvajali su Marko Jurinec, Tomislav Bašić, Marin Kramarić, Ana Sever, Drago Labaš, Stanko Toth, Dalibor Lučki i Mateja Orak. Pohvale i priznanja primili su Inga Šafran, Elena Kostanjevec, Ela Ptiček, Sara Cuklin, Senad Muršić, Sanela Oršuš, Drago Labaš, Petra Biškup, Stanko Toth i drugi.

 

Mladi članovi Foto kluba Varaždin  uspješno su sudjelovali na 5 državnih natjecanja  iz fotografije.

 

Foto klub Varaždin organizirao je 30 skupnih izložbi svojih članova. Na ovim izložbama izloženo je 247 fotografija od 150 autora. Isto tako organizirano je 5 samostalnih izložbi svojih članova. U galeriji Starog Grada Varaždin, Galeriji Fan-art i Galeriji Zlati Angel organizirali su desetak značajnih skupnih izložbi fotografija mladih fotografa Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim fotosavezom, te pet međunarodnih izložbi fotografija.

 

 

Fotoradionice i foto-škole

Foto klub varaždin je bio organizator 12 višednevnih fotoradionica, u koje je bio uključen veliki broj mladih fotografa iz Grada Varaždina, Varaždinske županije i Republike Hrvatske. Ove fotoradionice pohađalo preko 300 polaznika. Dvadesetak članova Foto kluba Varaždin pohađalo je i petnaestodnevne fotoradionice u Puli, Kraljevici, Gorskom kotaru i drugim mjestima koje je organizirao Hrvatski fotosavez. Isto tako članovi Foto kluba Varaždin pohađali su edukativne međunarodne foto škole i fotoradionice. Petero članova pohađalo je međunarodne foto-radionice u Barceloni i Puli

 

Fotografije koje su izlagane na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu  rezultat su brojnih programa koji se izvode u Foto klubu Varaždin. Stoga navodimo neke od programa koji su do sada pokrenuti ili se još uvijek održavaju u Foto klubu Varaždin:

·        “Rad Camerom obscurom”, voditelj Stanko Toth

·        “Ponovno otkriće Varaždina”, voditelj programa Stanko Toth

·        “Gdje počinje naša nada“, voditelj programa Stanko Toth

·        “U mojem svijetu tko sam ja?!”, program namijenjen djeci sa posebnim potrebama, voditelj Stanko Toth

·        “Pogled u bolji svijet”, program namijenjen djeci i mladeži Roma, voditelj programa Drago Labaš

·        “Dvorište drvenog pijetla”, voditelji programa Ivan Kreč i Ante Klečina

·        “Fotografija zanimljiv svijet radosti” voditelj programa Stanko Toth

·        “Svijet digitalne fotografije” voditelji programa Ante Klečina

·         „Obrada digitalne fotografije“,  voditelj Ivan Kreč

·        “Fotografija na zeljarijadi”, voditelj programa Zlatko Cesar

·        “Stari Golubovec”, voditelj Drago Labaš

·        “Paralele Varaždin - Dubrovnik”, voditelji Drago Labaš i Anđelko Dujaković

·        „Fotografija iznimna kreativna inspiracija“, voditelj Stanko Toth

 

Treba napomenuti da su ovi rezultati ostvareni izvođenjem programa koje su osmislili u Foto klubu Varaždin. Isto tako voditelji dosta zahtjevnih programa za djecu i mladež educirani su mentori i stručni voditelji Foto kluba Varaždin. Stručni voditelji i mentori redovito se educiraju na brojnim foto školama i fotoradionicima, te za izvođenje izvanškolskih i izvannastavnih programa za djecu i mladež imaju odobrenje. Kao rezultat ovih programa brojne su fotografije koje su kako smo već naglasili vrlo uspješno izlagane na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dakle u Foto klubu Varaždin, sa vlastitim znanjem i sposobnostima stvara se vlastiti „kulturni proizvod“ koji se uspješno prikazuje na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Svakako treba spomenuti da se od osnivanja do danas na čelu Kluba nalazi Stanko Toth, a kao tajnik Drago Labaš. Klub se opredijelio prije svega za rad s mladima, neafirmiranim fotografima. Stoga je i zadovoljstvo veće kada se upravo najmlađi članovi ravnopravno nose na brojnim natječajima fotografije. Kako ističe predsjednik Stanko Toth Foto klub Varaždin u proteklih je deset godina imao odlične rezultate zahvaljujući svim suradnicima po osnovnim i srednjim školama koji su animirali učenike i uključivali ih u rad. Prema pokazateljima godišnji prosjek članstva s plaćenom članarinom kreće se od 60 do 70, a bilo je godina kada ih je bilo i preko 120.

 

Web by eSENTIO